Tudor Paul


      Romania si economia digitala

Aceasta este o situatie referitoare la integrarea tarii noastre in noua economie mondiala, bazata pe internet si comunicatii

   Asigurarea si mentinerea securitatii comunicatiilor este o problema destul de dificila, atat pentru utilizatorii individuali si companiile mici, dar mai ales pentru administratorii LAN/WAN ale marilor organizatii, pentru care comunicatiile reprezinta un domeniu business critical.
   Atacuri "smurf"
    Loviturile sistematice primite de diferite servicii de pe Internet din partea hackerilor romani au facut ca o parte dintre acestea sa intrerupa colaborarea cu Romania. Cel mai mare magazin on-line existent, Amazon.com,a refuzat sa mai onoreze comenzile venite din Romania, acestea fiind facute cu carti de credit false sau sustrase de pe Internet. De asemenea, incepand cu luna ianuarie, majoritatea serverelor Undernet aflate in serviciul celei mai mari retele de comunicare on-line (IRC -Internet Relay Chat), au luat decizia sistarii accesului userilor romani, in urma atacurilor unui hackerlocal, atacuri care au prejudiciat o mare parte a retelei Undernet, ba chiar "au datjos" serverele AOL. Hackerul a lansat atacuri de tip "smurf'impotriva a cel putin cinci servere IRC din intreaga lume, distrugand efectiv doi ISP-i din Norvegia prin interzicerea posibilitatii de a mai oferi servicii clientilor lor.
   Pe 9 februarie, site-ul Societatii de Valori Mobiliare Intercapital Invest, Kmarket.ro,a fost supus unui atac din partea unor hackeri. Conform directorului general al Eastern Space Systems administratorul site-ului atacul a reusit ca urmare a unor erori de programare in sistemul de operare Linux. Site-ul "kmarket.ro" ofera gratuit informatii economice si bursiere referitoare la piata de capital din Romania.
   Viza pe... Internet pentru Romania?
   Consecintele actiunilor hackerilor romani s-ar putea concretiza intr-o totala si inevitabila izolare a Romaniei fata de serviciile on-line, dar si un renume de neinvidiat in ceea ce priveste folosirea inteligentei informatice.
    19 dintre cele mai renumite firme, care au avut de suferit de pe urma atacurilor cibernetice, printre care A T &T , Cisco, IBM.Intel, Kpmc, Norton, Hewlett-Packard,Computer Science etc., in frunte cu cele doua mari firme concurente, Oracle si Microsoft, au lansat o ofensiva impotriva piratilor informatici; actiunea a constat in infiintarea la Atlanta a unui centru de urgente numit IT -ISAC (Information Technology Information Sharing and Analysis Center), care lucreaza non-stop, beneticiind de un fond de 750.000 USD si la care pot adera si alte companii, dupa cum recent s-a anuntat oticialla Washington.
   Atacul hackerilor si contraatacul providerilor
    Presedintele Asociatiei Americane de Tehnologie Informatica (ITAA), Harris Miller, a avansat ideea ca mediatizarea asociatiei va ti o noua provocare pentru hackeri, care nu vor face altceva decat sa exploateze punctele slabe ale companiilor informatice; marturie sta, printre altele,"inghetarea" (denial-of-service) site-urilor MSN .com,microsoft.com si portalului fmnei Microsoft, pentru perioade succesive de cate 15 minute si inundarea retelei cu mesaje si cereri de date In avanlansa.Actiunea s-a inscris In randul atacurilor din ianuarie 2000, cand licitatiile on-line gazduite de eBay au fost anulate; de asemenea in luna februarie, prin perturbarea site-ului www bceurope.comldavos, au fost afectate lucrarile Forumului Economic Mondial. Bineinteles, de notorietate este acum furtulde date contidentiale (27.000de nume) de pe serverul WEF (World Economic Forum). Cei patru hackeri, al caror colectiv se numeste "Virtual Monkeywrench", urmareau "sa sape" influenta autoritatilor, atacarea potentatilor si a puterii.
    Un alt exemplu convingator referitor la vulnerabilitatea pe Internet II reprezinta actiunile hackerilor romani Pentaguard;acestia sustin ca hack-urile au motivatie politica, dar fac acest lucru si din pura distractie. Considerati de CNN ca fiind pe locul I, precum si atentia deosebita pe care le-o poarta americanii, sunt lucruri datorate faptului ca grupul Pentaguard a spart site-ul trezoreriei Statelor Unite in 15 secunde, precum si o serie de site-uri romanesti oficiale: Romtelecom, Universitatea din Timisoara TVR, Ministerul de Finante. Acestia sustin ca ei nu au furat niciodata informatii, au dorit numai sa arate vulnerabilitatea sistemelor informatice, dar si lipsa masurilor de protectie din partea administratorilor de retea.
   Recente atacuri s-au Inregistrat si asupra Lucent Technologies -lider mondialln wireless access, cu sisteme de Management Network Security; de asemenea Bell Labs, parte a Lucent, sunt unii din conducatori In mentinerea la zi a protectiei Impotriva hackerilor .La RSA Security Web Seminar (28 iunie 2000), Lucent a prezentat cerintele implementarii Remote Access vpn Deployment.
   Esec B2B
   Intr-un studiu realizat recent de Jupiter MMXI si preluat de Mediafax, se arata ca aproape 80% din totalul pietelor europene de comert on-line vor da faliment. Din 500 de burse virtuale existente in acest moment pe Internet vor supravietui mai putin de lOO, afirma acest studiu. Paradoxal insa, raportul indica o majorare a volumului vanzarilor de la 200 milioane de euro, cat insumeaza in acest moment, la 1,8 miliarde de euro pana in 2004. Printre dotcom-urile care au deja probleme se numara la ora actuala Efdex, o piata electronica pentru industria alimentara si a bauturilor, Worldoffruit.com, o bursa virtuala pentru produse perisabile, sprijinita de Fyffes, precum si AECventure, ce opereaza in domeniul constructiilor. Printre primele zece piete virtuale listate de Jupiter ca fiind profitabile, se numara Acequote (birotica),Band-X (telecomunicatii), Buildonline ( constructii), toate din Marea Britanie, pe locurile urmatoare situandu-se Eumedix, din Olanda, Eu-supply.com, din Suedia, Goodex din Germania, redintsNet.com din Irlanda, Mondus din Germania, PEF A.com din Belgia si Phonetrade din Suedia.
   BVB si privatizarea telecomunicatiilor
   Se pare ca pana in momentul de fata, nici una dintre companiile de Internet, telecomunicatii, software sau comert electronic nu a fost cotata la vreo bursa romaneasca. Listarea operatorilor de comunicatii mobile sau a societatilor de Internet a suscitat insa interesuI investitorilor. Mai mult, anuntul bursei a determinat importante companii din sectorul IT&C sa-si arate intentia a intra pe piatii. O sectiune IT la bursa de valori poate oferi o alternativa deosebit de atractiva fondurilor cu capital de risc care au sustinut prin investitii in ultimul an acest sector. De exemplu, Romania Post Privatisaton Fund a investit in ISP -ul PC Net 4,5 milioane USD Acest fond detine de asemenea o participatie si la Transdata, iar Oresa si Danube Fund si-au aratat si ele disponibilitatea de a investi in acest domeniu. Cotarea la Bursa de Valori ar constitui pentru fondurile de investitii o alternativa si totodata un punc de referinta in stabilirea preturilor tranzactiilor. Intrarom, firma de telecomunicAtii detinuta de grupul elen Intracom, analizeaza posibilitatea listarii actiunilor sale la BVB, in acest an sau cel mai tarziu in anul viitor, in functie de conditiile pietei. De altfel si Romtelecom intentioneaza sa vanda in aceasta toamna circa 15% din actiunile sale.

Prima pagina