Tudor Paul


      Opinia mea

      Dupa parerea mea cei implicati in fenomenul pirateriei software se impart in 3 categorii :
1. Producatorii
2. Distribuitorii
3. Utilizatorii

      Din prima categorie fac parte cei care realizeaza un anumit soft.Firma care realizeaza un soft are ca angajati atat programatorii care concep softul cat si contabili, manageri, secretari, etc. Toti acestia trebuiesc platiti si mai trebuiesc achitate si alte datorii (sediul, calculatoare, energie electrica,etc.). Daca firma respectiva ar produce soft gratuit, ei nu ar avea incasari si deci nici bani de datorii. Este normal ca ei sa ceara o anumita suma pentru a-si acoperi cheltuielile plus un "mic" profit.
      Din adoua categorie face parte Firma care vinde un soft. Aceasta plateste firmei care il concepe suma ceruta si pune un adaos prin care sa-si acopere cheltuielile (sediu, vanzatori, service, etc.) si sa aibe si profit. Interesul acestei firme este sa existe cat mai mult soft de calitate, folosit de utilizatori, dar la un pret relativ mic. Ea nu are interes ca softul sa fie gratis, deoarece nu l-ar mai putea vinde si deci nu ar mai avea venit.
      Acest mecanism trebuie obligatoriu sa existe altfel nimeni nu s-ar mai chinui sa conceapa ceva. Traim intr-o lume in care timpul si banii inseamna aproape totul si nimeni nu mai pierde timpul fara a face bani.
      La a treia categorie apar problemele. Utilizatorii sunt cei care cumpara dreptul de folosire al unui soft. Normal toti utilizatorii de soft ar trebui sa fie cumparatori, dar nu este asa. Exista anumiti utilizatori care dupa ce isi procura o licenta, fac dupa ea copii pe care le vand la pret mai mic. Legea in vigoare spune ca o licenta da dreptul de folosire al softului pe un singur calculator, daca nu este specificat alt numar de calculatoare. Tot legislatia noastra spune ca ai voie sa faci ori cate copii doresti dupa un soft, dar sa nu-l dai altcuiva nici pe bani, nici fara bani. Acum cativa ani nu putea oricine sa scrie sau sa copieze un CD, dar o data cu aparitia CD-Writer-ului oricine poate face o copie a unui CD. Exista persoane care au colectii intregi de soft. Ei nu utilizeaza aceste programe ci doar le vand. A aparut o adevarata industrie a acestor "bisnitari de soft". Exista oferte pe internet, afise prin oras si chiar renumitele tarabe de unde poti cumpara aproape orice program.
      Pirateria este mai accentuata in tarile slab dezvoltate deoarece utilizatorii nu au venituri prea mari si deci nici bani pentru licenta, spre deosebire de cei dintr-o tara dezvoltata. De exemplu VISUAL STUDIO.NET Professional costa 1055 USD. Daca in America aceasta suma reprezinta aproximativ jumatate din salariul minim pe economie, la noi este echivalentul a 15 salarii minime. Este o diferenta uriasa care amplifica fenomenul pirateriei. Oamenii nu au suficienti bani pentru a cumpara licente si atunci recurg la piraterie unde acelasi program costa maxim 7 USD.
      Concluzionand cele spuse anterior opiniile sunt diferite in functie de categoria din care faci parte. Daca esti din primele doua categorii ti se pare normal ca totul sa coste, in schimb daca esti din a treia categorie iti doresti sa existe cati mai multi "intreprinzatori" care sa ofere gratis munca lor. Eu deocamdata fac parte din ultima categorie, dar am speranta ca voi evolua.


Prima pagina